Dirigente

Severine Sierens - Dirigente Harmonie Concordia WaarschootSeverine Sierens,  maakte op vrij jonge leeftijd voor het eerst kennis met de muziek tijdens de lessen blokfluit die zij op woensdagnamiddag volgde in de muziekschool van de toenmalige jongensschool te Zomergem. Deze eerste kennismaking beviel haar wel en zij deed al vlug de overstap naar de plaatselijke afdeling van de Academie voor Muziek en Woord. Daar volgde zij eerst een jaar notenleer en opteerde aanvankelijk voor viool als instrument. Toch voelde zij een zeker tekort aan; zij wou net als haar broer graag musiceren in groep en dat kon wel in de harmonie van Zomergem maar dan niet op viool. De voorkeur van Severine ging steevast uit naar de klarinet en na een aantal lessen trad zij in 1996 toe tot de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van Zomergem. Terwijl de liefde voor de klarinet groeide werd haar viool meer en meer naar de achtergrond verwezen tot zij uiteindelijk besliste deze studies stop te zetten.

Om praktische redenen kon zij de muzieklessen te Zomergem niet blijven combineren en zo belandde zij in de Academie voor Muziek Woord en Dans te Deinze waar ze voortaan de lessen klarinet volgde bij Stefaan Cornelus.

In 2000 nam Severine voor het eerst deel aan een provinciale solistenwedstrijd voor houtblazers ingericht door Fedekam, ze behaalde er prompt de kampioenstitel. Gedreven door de muziek schreef Severine zich het volgend jaar opnieuw in voor deze solistenwedstrijd en alweer werd ze provinciaal kampioen maar deze keer kaapte ze ook de nationale kampioenstitel in haar afdeling weg. Sinds toen is de idee gegroeid om haar latere studies die richting in te sturen.

Na het behalen van haar diploma wiskunde-wetenschappen aan het Sint-Pietersinstituut te Gent legde Severine in 2002 haar ingangsexamen af aan het Lemmensinstituut te Leuven. Sindsdien is zij er een van de studenten van Eddy Vanoosthuyse voor wie zij ontzettend veel bewondering koestert. Severine leerde dhr. Vanoosthuyse kennen tijdens een van Guido’s (Six) Klarinetstages te Oostduinkerke. Later nam zij ook deel aan diverse stages waaronder ‘the B.C.A.’ (= Belgian Clarinet Academy) en tal van Master Classes met o.a. Freddy Arteel, Howard Klug, Dr. Robert Spring, Dr. Robert Walzel, Thomas Friedli, Eli Eban, Michel Arrignon, Hidiaki Iwai e.a

Severine behaalde in juni 2007 haar meester/mastersdiploma optie klarinet aan het Lemmensinstituut en volgt er momenteel een master voor kamermuziek en specialiseert er voor klarinet bij dhr. Vanoosthuyse.

Severine studeerde in juni 2008 met grootste onderscheiding af aan de Stedelijke Muziekacademie te Tielt waar ze les kleine klarinet volgde bij dhr. David Van Maele.

Momenteel volgt ze een dirigentenopleiding aan de klas van dhr. Nico Logghe in de Academie ‘Emiel Hullebroeck’ te Gentbrugge.

Momenteel is Severine naast spelend lid van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia – Zomergen en de Koninklijke Harmonie ‘Het Gildemuziek’ te Roeselare ook lid van Claribel een klarinetchoir met zetel te Oostende met wie ze in juli 2003 het klarinetfestival ‘Clarifest’ in Salt Lake City (USA) en in december 2005 de ‘MidWest Conferentie’ te Chicago (USA) bijwoonde. Tevens is zij ook lid van ‘The International Clarinets’ olv. Eddy Vanoosthuyse waarmee ze ook reeds verschillende malen als soliste op het podium stond.

Zij stond reeds enkele malen op het podium als solist met het Ciurlionis Stringquartet uit Litouwen en trad in mei 2005 in het cultureel centrum De Herbakker te Eeklo op als soliste met het Amerikaans harmonieorkest ‘The University of Utah Windensemble’ o.l.v. Dr. Robert Walzel. Daarnaast speelde ze ook als soliste met de harmonie ‘Yver en Eendracht’ te Kaprijke en Muziekvereniging ‘Da Capo’ uit Leeuwarden.

Severine kon ook reeds ervaring opdoen in ‘the Brussels Philharmonic’ (Vlaams Radio Orkest) waar ze enkel keren mocht vervangen tijdens een Cd-opname met oa. Dirk Brossé.

In juli 2007 was Severine in Vancouver (Canada) waar zij de halve finale bereikte van de International Clarinet Association 2007 Young Artist Competition. In oktober van hetzelfde jaar was zij in Noci (Italië) voor het 3e Concorso Internazionale di Clarinetto ‘Saverio Mercadante’.

In het voorjaar van 2008 mocht Severine meewerken aan een project rond de ‘Gran Partita’ van W. A. Mozart. Zij was een van de muzikanten van een Internationaal Klarinetensemble die dit werk uitvoerden en ook opnam onder de deskundige leiding van Eddy Vanoosthuyse.

Severine is ook reeds 5 jaar actief als lerares klarinet en saxofoon aan de Gemeentelijke Muziekschool te Kaprijke en geeft sinds 2008 bijles notenleer aan het conservatorium te Oostende. Daarnaast start ze in september 2008 als lerares klarinet aan de Muziekschool van het Gemeenschapsonderwijs op de Poel te Gent.

Severine is sinds juni 2008 dirigente van Koninklijke Harmonie Concordia te Waarschoot.

Bezoek hier de website van Severine Sierens